What's Your Dog IQ?

Do you think you know a lot about dogs? Test your dog IQ with our quiz.


Question 1: Dogs are most closely related to what animal?

+ enlarge image

A. Coyote
B. Fox
C. Wolf
D. Bear

Answer: C
Recent genetic studies have proven that all dogs share the gray wolf as their common ancestor. However, different breeds have descended from different packs of wolves from around the globe.

Question 2: What is the largest breed of dog in the world?

A. Irish wolfhound
B. Great Dane
C. Saint Bernard
D. Mastiff

Answer: B
The Great Dane is generally considered to be the largest breed of dog. The current Guinness World Record holder is Zeus, a Great Dane that is 44 inches tall when on all fours and measures a whopping 7 feet 4 inches tall when he stands on his hind legs.

Question 3: What breed of dog is considered the most intelligent?

A. Standard poodle
B. German shepherd
C. Labrador retriever
D. Border collie

Answer: D
All dogs are smart, but the border collie generally scores higher on intelligence tests than other breeds. In fact, a border collie named Chaser understands over 1,000 words as well as simple sentences. 

Question 4: What breed of dog has the longest ears?

A. Beagle
B. Bloodhound
C. Cocker spaniel
D. Black-and-tan coonhound 

Answer:
Although all the breeds listed above have long ears, a black-and-tan coonhound in Colorado named Harbor is credited with having the longest ears on any canine. Both ears measure over 12 inches long.

Question 5: George Washington loved dogs. What breed did he help develop?

A. Boston terrier
B. Chesapeake Bay retriever
C. American foxhound
D. Bluetick coonhound 

Answer:
President Washington was an avid foxhunter, and he wanted a dog that was better able to handle the terrain of early America. He helped create the American foxhound by crossing different French and English hounds.

Question 6: The infamous rough collie Lassie was the star of movies and television. What was the name of the book that launched Lassie into stardom?

A. Lassie the Wonder Dog
B. Lassie the Lost Dog
C. Lassie Come Home
D. Lassie the Sheepdog


Answer: C
Published in 1940, Lassie Come Home was a best-selling novel by Eric Knight about a rough collie that travels from Scotland to Yorkshire to reunite with her young owner, Joe.

Question 7: What was the name and breed of the dog that traveled with the Lewis and Clark Expedition across the continent?

A. Scupper, a Labrador
B. Sailer Boy, a Chesapeake Bay retriever
C. Seaman, a Newfoundland
D. Petey, a pit bull terrier

Answer: C
Seaman the Newfoundland was owned by Captain Meriwether Lewis and was the only dog to make the entire trip. In fact, when times were tough, the crew ate most of their dogs, but Seaman was spared. He even saved the crew from stampeding bison by barking an alarm just in time. 

Question 8: How fast can a greyhound run?

A. 50 mph
B. 45 mph
C. 35 mph
D. 60 mph

Answer: B
Greyhounds can easily maintain speeds of up to 45 mph for prolonged periods. In fact, they are often considered the fastest land mammal, second only to the cheetah. Yet, in the home, this breed settles down quickly on the living room couch.

Question 9: In 1957, the Russians launched a dog into space in the Sputnik space capsule. What was the name of that dog?

A. Olga
B. Nikita
C. Laika
D. Pushnika

Answer: C
Sometimes being a pioneer has tough consequences. Laika, a Russian stray, was the first dog launched into space. Sadly, her space capsule did not return to earth. Pushnika was the name of Laika's puppy that was given to President Kennedy by the Russian government. During the early space program, the Russians launched over 50 dogs into space. Most returned to earth in good health.

Question 10: What breed of dog has the most teeth?

A. Pit bull terrier
B. Chow chow
C. German shepherd
D. All dogs have the same amount of teeth.

Answer: D
No matter how big or small a dog is, it has the same number of teeth as all other dogs. Chihuahuas and Great Danes all have 42 teeth when they are mature. The number does vary as puppies gain and loose their milk teeth, but in the end they all have 28 baby teeth and 42 adult teeth. Dental disease is a huge problem with our furry friends, so work with your veterinarian to start a dental hygiene program when your dog is young.

SCORE YOUR RESULTS

8-10 correct answers: You have an overwhelming desire to eat kibble.

6-8 correct answers: You get overly excited when visitors stop by.

4-6 correct answers: You need a good walk to clear your head.

1-4 correct answers: You need to volunteer at your local animal shelter.

Your Comment:
close
close
close
close
close

close

Loading... Please wait...