rug

Melissa Bahen

Building a Dream House: Colorful Playroom Rugs

Finding the perfect rug for a space is hard work, folks. It has to be the right size, the right price, the right color, and the right texture, not to mention easy to track down and buy. We went with fairly neutral walls and flooring for our playroom, which meant that we could bring in lots of fun color using a bright area rug. Need a little inspiration? Check out the colorful rugs in these rooms…

playroom rug inspiration colorful circles

via bhg.com

colorful playroom rug inspiration purple and pink

via writingchapterthree.com

colorful playroom rug inspiration orange pink

 via bhg.com

colorful playroom rug inspiration abc rug

via apartmenttherapy.com

 colorful playroom rug inspiration floral

via bhg.com

 colorful playroom rug inspiration ikea

via theslowlifenc.blogspot.com

 colorful playroom rug inspiration floral

via bhg.com

Scouring the internet for a place to buy that darling rug you spotted on someone’s blog post can take lots of time. So I’ve done some of the hard work for you! Here are a few of my favorite colorful playroom rugs and the links to where you can buy them.

colorful playroom rug inspiration

the affordable workhorse: Off-Set Chevron Multi Rug by Mohawk from Overstock.com, $135.99 for 5×8′
This is the rug we ended up buying for our playroom because it is colorful (the colors are much prettier in person than they look in the pictures), soft, cleans up easily, and is ridiculously inexpensive. We paid less than $190 for the 8×10′!

the classy floral: Threshold Floral Wool Area Rug from Target.com, $179.99 for 5×7′
Target has lots of pretty, colorful rugs in their stores. If you need something larger than 5×7′, you can find options online as well.

the pretty polka dots: Candy Dot Rug from Land of Nod, $399 for 5×8′
This one is a bit of a splurge, but it is beautiful, well-made, and a nice mix of colorful and understated.

the grown-up stripes: Momeni Delhi Red from BuyAreaRugs.com, $349 for 5×8′
I love this rug! It’s bright and colorful, but would look great in a grown-up space too.

the rainbow chevron: Momeni Delhi Multi Rug from Wayfair.com, $349.99 for 5×8′
In love with chevron? This is the colorful playroom rug for you! The rich, beautiful colors make it classy and fun at the same time.

the cool hopscotch: CB2 Hopscotch Rug, $199 for 4×6′
The only decidedly un-colorful rug on the list, it is just too cute to pass up! Slightly smaller than the other rugs on the list, but less expensive than most of them as well.


Karman Hotchkiss

10 Signs You’re Ready for a Refresh

Do you remember the story of about the cobbler’s children? They had the worst shoes in town because their father the shoemaker was too busy to make anything for his own family. A couple of months ago, I realized that my family is like that—except with our house instead of our shoes.

 

My husband and I both work in the home improvement industry. (He’s an architect specializing in residential remodels, and I edit shelter magazines.) Yet, our house had become a poster child for “10 Signs You’re Ready for a Home Makeover.”

 

Here’s a list that may help you spot those places in your house that you’ve become immune to, but that are crying for a refresh!

 

  1. You haven’t painted since you moved in. If you signed the paperwork on this place more than 5 years ago, your walls are due for a refresh.
    Solution: Give neutral gray a try—or one of the new fresh minty hues.
  2. You are using a Sharpie marker to color in the bare spots on your dining room rug.
    Solution: Try a rug with a contemporary twist, even if the rest of your house is a tad traditional. I dig this brown geometric rug from Hayneedle.
  3. Your bathroom mirror covers most of the wall above your sink.
    Solution: Swap it out for a more contemporary version in a frame, like this one from Bed Bath & Beyond. Or, add a frame from Mirror Mate around your existing mirror.
  4. Your shower curtain has been deemed a science experiment for mold growth patterns.
    Solution: Just buy a new one—finally. Fun to try: Ringo from Target or the Birdcage from Urban Outfitters.
  5. Shiny brass accessories. Gold finishes are coming back, but your hardware from the ’80s will still look dated.
    Solution: Replace your cabinet handles and doorknobs; it only takes  a screwdriver. These examples are from Amerock.
  6. Your toilet is a water hog. If it has been ten years or more since you’ve replaced yours, it’s probably using too much water.
    Solution: New models use way less water.
  7. You’ve had the same living room lamp since before “American Idol” debuted.
    Solution: Shop for something colorful and shapely, like this beauty from Kichler.
  8. There’s a wallpaper border featuring apples or sailboats anywhere in your house.
    Solution: Ditch it, then consider a geometric print (like these from Target) on an accent wall or inside a bookcase.
  9. Your furniture has been in the same place for so long it may have grown roots.
    Solution: Try swapping pieces from room to room. Could that living room chair work in your office? What if the bedroom rug moved to the family room?
  10. In your bedroom, the only thing more tired than you is your comforter.
    Solution: Hit the clearance shelf and find something that will put a smile on your face as you fall asleep, like this fresh set from Horchow.

 

What spaces in your home are in need of a makeover? I hope these tips have inspired you to mix things up this weekend.

 

Happy Decorating!

-Karman Hotchkiss, Deputy Content Core Director